tirsdag den 13. maj 2014

Potjie pots - en overset charmetrold

Potjien, eller poitje pottten, er efter vores mening een af de skønneste gryder til brug over bål!


Potjie pots, er kendt overalt i Afrika som "potjie" (udtales "poi-kei"). Potjieen opstod som en rundbundet støbejerns gryde i Europa i slutningen af det 17. Århundrede. Gryderne fandt vej til Afrika med de bosættere og missionærer, som forlod Europa for at kolonisere, og kristne Afrika.

Da de hollandske nybyggere, som senere kaldtes Boere, landede ved Kap det Gode Håb, og herfra vovede sig ind i hjertet af Afrika, udviklede de deres deres rundbundede gryder til at omfatte tre ben, så de kunne stå stort set overalt.  Senere blev et kuplet låg, med en kant yderst tilføjet, for at have muligheden for at placere kul og gløder på toppen af gryden, der på denne måde kan fungere som en ovn.

Faconen på en Potjie gør at den er yderst effektiv til at fordele varmen, tykkelse og vægt gør ligeledes at de holder godt på varmen, og kan overlades til at simre med kun nogle få gløder under. Det kan godt lade sig gøre at bage I en Potjie, men vi foretrækker den til simremad, kogning og gryderetter.
Traditionelt set blev alle fødevarer, der blev kogt i en potjie, I Sydafrika kendt som Potjiekos - udtalt POY-key-kos – hvilket direkte oversat betyder “pot mad” eller slet og ret “gryderet”

Potjie og Potjiekos er I dag en stor del af Sydafrikas madlavnings arv, og mange der har været I dette fantastiske land, kommer hjem med gode minder om forrygende måltider under afrikas sol.
Fra Sydafrika bredte gryden sig over det meste af det øvrige Afrika, da Boerne brugte dem som bytteobjekter når De tuskhandlede med de indfødte for at skaffe dyrehuder og lignende handelsvarer og livsfornødenheder. Grydetypen er i dag udbredt i hele afrika, og betragtes som afrikas "nationalgryde"

Læs eventuelt mere, og få vejledning til valg af størrelse her:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar